Já měl ST v XJ a později jsem ho implantoval i do ZJ 5,9. Těší mě,že jsem byl první u nás,kdo tu konverzi do Granda provedl. Tehdá ještě s kolegou s SK,s Dieselem,sme konzutovali co a jak a popsali výměnu mnohem líp,než maníci v USA,kde to bylo a je vcelku běžný. I objevili nějaký nový věci kolem toho.
Jak sem koupil JK,tak mi absence silniční čtyřkolky chyběla a nabažen s úspěchu se ZJ,jsem od začátku o týhle konverzi uvažoval.V podstatě nejvíc mě trápila elektronika.U JK je řazení režimů přímo provázaný s ESP systémem. Mechanický věci se vždy nějak vyřeší ale ojebat elektroniku je už těžší,což jsem viděl třeba při výměněně rádia.ble_ju
No,před pár dny uzrála doba,kdy sem se rozhodl do toho pustit.Našel jsem v inzerátech přídavku s KJ Cherokee,která má hodně vhodnýho pro JK. Je Heavy Duty,tzn.silnější hřídele s 32z. drážkováním(o proti běžný s 27z. ),nemá na konci výstup pro tachometr a o to je kratší,vztupní hřídel je stejně dlouhá jako v JK,a to hlavní,má stejný dvoudrátový,pětipolohový čidlo režimů.
Přesto je výstup na zadek moc dlouhej.Chci zachovat tovární kardany jak dýlkou,tak včetně kloubů CV a proto se musí zadek zkrátit.Jen zkrátit na drážkování pro slip yoke nestačí,musí se dál ale to znamená nechat hřídel znova v jistý partii nadrážkovat. Dle mě by to neměl být problém ale třeba mě příští tejden profíci co se tím zabejvaj vyvedou s omylu a bude muset nastoupit varianta "B" a dát unašeč na drážky pro slip yoke a o to,co bude ve finále delší přídavka,se bude muset nechat zkráti zadní kardan.Nijak zásadní průser to není ale varianta "A" je hezčí,elegantnější a taková víc profi.Navíc,převodovku si komplet připravím a za odpoledne jí hodím do auta.Nebudu muset nikam se zadním kardanem.
Převodovku jsem rozebral a vyjmul hlavní hřídel.Jak sem různě proměřoval a počítal,tak se mi to celý jeví vcelku jednoduchý a skoro lepší,než jsem zažíval s konverzí u ZJ. Určitě nějaký špek příjde ale zatím to působí pozitivně a těším se na to.Už jen to,že je to velká výzva,že budu průkopník nejen u nás ale ještě jsem nenarazil ani ve světě,že by někdo tohle provedl.