Už jak jsem auto koupil,na origo 32" pneu,se mi zdálo vcelku líný ani né tak od motoru ale právě na převodech.A to mám rok 07 ,model X,který jen v tomhle roce, měl ten nejsilnější převod co se do Jeepů fabricky dává-4,11 ,jako Rubicon. Přesto to nebylo ono.Pak se daly 33" ,M/T pneu,kdy se celkovej převod ještě zrychlil a navíc váha a odpor samotnejch pneumatik. Tady je tabulka koncových převodů vs.velikost pneu a výsledná rychlost u JK. Na porovnání automat a pod ním manuál oba na poslední kvalt a rychlost 70Mph - 112Km/h.
Ideální zpřevodování je zelený pole.Ale i tovární pneu a převody jsou mimo,jak je vidět (u automatu):
Hned jsem uvažoval o převodech ale není to levná a hlavně na montáž jednoduchá věc,kterou umí každej. Takže se to furt oddalovalo a furt byly jiný priority,na investice.Co si budem povídat,vyměnit převody ,který nejsou na očích a nebo si pořídit něco,co mi bude denně masírovat už jen při pohledu,tak se líp volí to druhý.
To "čekání" mělo ale jistou výhodu.PetrF - http://www.us-car-service.cz
se vypracoval v montáži převodů na naší špičku a já tak mohl beze strachu,jako jednomu s mála,svěřit s důvěrou moje auto. Kdo mě zná,ví,že si na autě vše dělám sám a jen tak k němu někoho nepustím.Zvládnu toho hodně ale sou dvě věci do kterých si netroufnu.Automatická převodovka a převody v rozvodovkách. Obojí totíž krom teorie a šikovnosti,vyžaduje především praxi a profi vybavení. A školit se v tomhle nehodlám a už vůbec né na svým autě,který denně potřebuju používat.
Vše jsem tedy nechal na něm.Jak volbu značky převodů,tak i montáž. Převod jsem dal 4,88 což je převod odpovídající 33" pneu a je,jak já zastávám,minimálně "ob-číslo" o proti výchozímu. Paradoxně,otáčkama budu stále lehce na míň,než má fabricky JK Rubicon v manuálu na 32" silničních pneu! Tady je vidět,jak jsou automaty,ve stejným modelu, o proti manuálům převodově znevýhodněny a nahoněny do rychla.
PetrF vybral značku převodů a ložiskový ,montážní sady,od firmy Nitro,se kterou má dobrý zkušenosti.
http://jeepshop.cz/index.php?cPath=904_910
V prosinci,sme to před svátkama nestihli.Plná dílna a pak by byla zbytečná hektika to stihnout . Tak sme to domluvili na první tejden v lednu. V pondělí jsem odvezl do Strakonic auto.Ještě na silvestra bylo nádherně vypucovaný ale jako na potvoru,v neděli hnusně a tak jsem musel ještě auto lehce ve Strakonicích umejt abych nedával nějakou špínu.Sám to nemám rád,když mi někdo přiveze neumytou motorku na servis.Pak sem hned zajel na "sál" a začlo se!! No a já odkráčel na vlak a tradá nach Prag!
Tady pár fotek s montáže převodů na předku.Podle otisku na barvě,je vidět,že se to povedlo a je na to krásnej pohled!