třeba Vám pomůže jedna rada při odstranění nepříjemného"šustění" v motorovém prostoru.
Klasické pískání nebo prokluzování mikrořemenu,dříve klínového řemenu,známe všichni,ale když Vám rozvod kovově šustí,znamená to jen jedno,ložiska vodících kladek.
Momentálně toto řeším a chci se podělit o zkušenosti.
Mám motor 2.4 a tam je pohon přídavných agregátů(servo,alternátor....klima ), řešen jen jedním řemenem. Je extrémně dlouhý a to vyžaduje jeho provedení přes několik( v mém případě tři,protože nemám klima) vodících a jednu napínací kladku.
A tady je kámen urazu.
Mám najeto cca 53.000Km a ložiska v kladkách jsou už tak hlučná,že při běhu motoru máte pocit ,že máte kamínek u brzdových destiček a ten se tře o kotouč. Jen to nepřestane a slyšíte to i když stojíte.
Jak zjistit ,která je vadná?
Já používám klasickou dřevěnou tyčku a tu přiložím při nastartovaném motoru na kladku(střed úchytného šroubu) a poslouchám.
Byl jsem sice trochu zmaten,vadné jsou všechny? Ne stejně ,ale jsou už hlučnější.
Řešení?
Nové kladky a zárověň řemen.Ideální řešení a celé to stojí cca 3.000,-Kč.
Žádná závratná částka ,ale já to opravil za 850,-Kč.
To je už znát. Kladky se dají velmi snadno opravit,vyjmout staré ložisko a vložit nové, zvládne průměrně šikovný mechanik za 5 minut.
Ložiska stojí od 70,- do 90 ,-Kč
řemen od 650,- do 1.000,- Kč :lol:
poznámka- řemen 6PK2150 a ložiska 6203.
Výsledek je 100%
Je to banální oprava ,ale jsou lidé,kteří slyší,ale neví co.Pokud to někomu pomůže,tak jsem rád.Pokud jsem někoho podcenil,omlouvám se.
Ahoj Viki (Zdeněk Viktorin)