Samosvor ?

... pište sem vše, na co se chcete zeptat a co Vás zajímá ohledně úprav a oprav Wranglerů YJ

Moderátor: Tom

Pravidla fóra
Jelikož je tato část bez nutnosti registrace, tak prosím všechny, kdo registrovaní nejsou, ať své příspěvky podepisují. Bude v tom trochu lepší přehled, kdo co napsal. Díky! :wink:
Stálým hostům našeho fóra nabízíme možnost registrace jako Návštěvníci.

Aby se zde neobjevovala tétama se stejnými dotazy a zachovávala se co největší přehlednost, doporučuji před založením nového tématu projít všechny ostatní témata nebo použít funkci "Hledat" a Vaše dotazy směřovat co nejvíce do již stávajícíh témat. Nové téma zakládejte pouze v případě, že se Váš dotaz nehodí do žádného ze stávajících.
Dr.Ti.

Re: Samosvor ?

Nový příspěvek od Dr.Ti. »

Debata o samosvoru na Jeep Clubu popisovaná Harleyem coby "vášnivá" je slabý slovo, postupně byla do ní vtažena řada lidí a ne vždy byly všechny příspěvky korektní. Bohužel hledání technických důvodů -proč ano a proč ne -tam místy nehrálo prim.

LSD mi byl doporučen jako možné řešení ,jak zlepšit trakci v lehkém terénu, a to s ohledem na:
- jedná se o TJ 2,5 Sport,tedy slabý motor bez výkonové rezervy
- nemám zkušenosti s jízdou v terénu,tutíž nebezpečí poškození uzávěrek při neodborném zacházení je reálné
- man. uzávěrky zadní i přední vyžadují i další úpravy a je to jíž finančně náročnější úprava
- samosvor plně uspokojuje myšlenku:občas vjedu do terénu a samosvor si poradí "sám"

Vše nakonec skončilo tím, že jsem od montáže LSD ustoupil. Ne, že bych samosvor jako takový považoval pro typ svého vozu a způsob jeho užívání jako naprosto nevhodný, nebo snad jako technicky nevydařený produkt, který mimochodem Chrysler nabízí a montuje řadu let,ale přeci jen mě "nalomilo" to opotřebení lamel v čase. Podotýkám, že nejsem technik,prd tomu rozumím,ale už jsem se tak rozhodl. Jako zajímavým řešením se mě jeví technické řešení šnekovým soukolím v případě True Tracku. Bohužel, srovnávací statistiku poruchovosti,spokojenosti se zlepšením trakce a míru zhoršení jízdním vlastností na silnici mezi Wranglerem TJ bez samosvoru a se samosvorem LSD anebo True Track jsem nikde nenašel.

Závěrem-základní úvahou bylo tedy najít 4x4 pomocníka pro Wranglera TJ s nejslabším motorem 2,5 bez výkonové rezervy v terénu s občasným užitím mimo silnice a s řidičem bez valných zkušeností s Off jízdou. Terénem se myslí polní a lesní cesty,tedy kola "na zemi", pneu BFG T/A.
Uživatelský avatar
Harley
hodně velkej kecal
Příspěvky: 1436
Registrován: 18 pro 2008, 19:37
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Re: Samosvor ?

Nový příspěvek od Harley »

Právě pro občasnýho jezdce do terénu a kterej víc jezdí po silnici je nejvhodnější řaditelná špéra. Vymlouvat se na to,že nevím kdy jí použít,je přeci hloupost.To by sis za prvý nemohl koupit Rubicona a za druhý,člověk,kterej chápe řazení manuální převodovky musí pochopit i zařazení špéry. na to nepotřebuje extra technický školení a znalosti. Navíc,s 2,5L motorem dřív zdechne motor ,než bys s ním něco zlomil obzvlášť na zadku.
Tecnicky montáž,je na stejný úrovni jako implantace samosvoru. Navíc je akorát ovládání,který podle uzávěrky je tlakový,podtlakový,elektromagnetický a nebo na bowden.Takže jen nějaký vedení ,vypínač a kompresůrek. Nic,co by montáž prodražovalo či komplikovalo.
Argument,že to nemusí bejt špatný,když to Chrysler montuje řadu let neznamená že je to dobrá a funkčně/spolehlivá věc. První ukazatel ,že je to špatný,je ten obrus lamel,druhej fakt,že se autu zhoršují jízdní vlastnosti na silnici. A další sou sou řady dalších věcí,který montují nebo montovali léta ale sou to prokazatelně nesmysly,nad kterejma rozum zůstává stát,že je taková automobilka s tým inženýrů je schopna vyprodukovat. Můžu Ti tady napsat slušnej seznam takovejch hloupostí.A některý byly i dost nebezpečný a měly díky nim velký soudní tahanice.Přesto pokračovali dál v jejich montáži.To nakonec není jen u Chryslera ale najde se to u každý automobilky.
Odpovědět

Zpět na „Wrangler YJ“

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 6 hostů